• zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide0
  • zenit.featuresBar.textSlide0

21-09-2023

Zelf-dubbel-glas-plaatsen-stappenplan

Zelf dubbel glas installeren? Een praktisch stappenplan

Dubbel glas laten installeren door een vakman is altijd aanbevolen, maar voor kleinere ruiten kunt u overwegen om het zelf te doen. Wij helpen u graag met deze stapsgewijze instructie. 

Stap 1: Benodigde Materialen en Gereedschap

Om dubbel glas veilig te plaatsen heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Materialen:

Gereedschap:

Stap 2: Inmeten
Meet de afmetingen van het bestaande glas op, of bekijk onze instructievideo voor het inmeten van dubbel glas.

Houd rekening met de dagmaat (afstand tussen glaslatten) en de strakke maat (afstand tussen sponningen).

Bij de dagmaat voegt u 24 mm toe aan de totale breedte en hoogte. Bij het meten van een strakke maat haal je 10 mm af van de strakke maat. Dit zijn de glasafmetingen die u kunt bestellen.

Stap 3: Het oude dubbel glas losmaken
Dek de ruimte goed af met afdekfolie of zeil. Snij de oude kitlaag tussen het glas en het kozijn los met een stanleymes. Verwijder voorzichtig de oude glaslatten met een beitel. Als de glaslatten nog in goede staat zijn, kunnen ze opnieuw gebruikt worden.

Als de glaslatten in een slechte staat zijn dan kunt u deze heel handig gelijk met de bestelling van het glas bestellen.

Stap 4: Het oude glas verwijderen
Trek werkhandschoenen aan en gebruik glaszuigers om het oude glas voorzichtig te verwijderen. Zet het glas op een stabiele ondergrond om verschuiven te voorkomen.

Stap 5: Het kozijn voorbereiden
Verwijder oude kit, beglazingsband en spijkers met het stanleymes en een nijptang. Schraap oude verf weg met een verfkrabber. Maak zowel de sponningen als de glaslatten grondig schoon en stofvrij.

Stap 6: Het kozijn repareren en schilderen
Controleer of het kozijn in goede staat is zonder houtrot. Vervang of repareer indien nodig het houtwerk. Breng vervolgens twee lagen grondverf/primer aan op het kozijn.

Stap 7: Glasblokjes plaatsen
Plaats twee wigvormige keggen in de onderdorpel, ongeveer een kwart van de hoek. Dit voorkomt het doorzakken van het glas door het eigen gewicht. Plaats stelblokjes aan de zijkanten om ruimte tussen de sponning en het glas te behouden.

Stap 8: PE-band aanbrengen
Breng zelfklevende PE band aan rondom in de sponning. PE-band zorgt ervoor dat het glas niet in direct contact komt met het kozijn of de glaslatten.

Stap 9: Het glas installeren
Gebruik de glaszuigers om het glas in de sponning te plaatsen. Controleer of er een speling van ongeveer 4 tot 5 mm aan alle zijden is.

Stap 10: Glaslatten bevestigen
Plaats eerst de bovenste glaslat, dan de onderste, en tot slot de linker- en rechter glaslat. Als de glaslatten aan de buitenkant vervangen moeten worden, plaats dan onderaan een neuslat.

Als u dubbel glas plaatst in een kozijn waar voorheen enkel glas zat en het glas steekt iets uit, gebruik dan opdeklatten met sponning om het glas stevig vast te zetten.

Stap 11: Afdichten met kit
Beweeg de kitspuit langzaam zodat er voldoende kit tussen de glaslat en het glas aanwezig is. Strijk de kitrand af met zeepsop/finisher en een afstrijkspatel. Verwijder overtollige kit en laat het glas 24 uur met rust zodat de kit goed kan uitharden.

Hopelijk helpt dit stapsgewijze instructieplan u bij het veilig plaatsen van dubbel glas. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft of meer informatie wenst. 

Vergeet niet om voor complexe projecten altijd een professionele vakman te raadplegen. Veel succes!

  • Ruim aanbod in glas en spiegels
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • Klantbeoordeling: 9,2
  • zenit.featuresBar.textSlide2
  • Scherpe prijzen
  • zenit.featuresBar.textSlide3
  • Uitstekende kwaliteit
  • zenit.featuresBar.textSlide4