• zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • zenit.featuresBar.textSlide0
  • zenit.featuresBar.textSlide0

24-08-2023

Voorzetramen-en-achterzetramen-blog (1)

Ideale thermische-en geluidsisolatie met voorzetramen of achterzetramen

In de wereld van beglazing heerst soms verwarring: Wat is nu het verschil tussen voorzetramen en achterzetramen? In de praktijk zijn er echter geen wezenlijke verschillen tussen beide termen, en ze worden vaak door elkaar gebruikt. Benieuwd naar meer informatie hierover?

Het antwoord ligt in de keuze van de beglazing. Zowel voorzetramen als achterzetramen zijn doeltreffende methoden om uw huis te isoleren tegen koude temperaturen en storend geluid. Laten we dieper ingaan op hoe deze ramen werken en welke voordelen ze bieden.

Voorzetramen of achterzetramen?

Voorzetramen en achterzetramen zijn extra ramen die aan de binnenzijde van uw bestaande ramen worden geplaatst. Ze creëren een luchtspouw tussen de oude en nieuwe beglazing, wat zorgt voor een extra isolatielaag. Dit vermindert warmteverlies en geluidsoverlast in uw huis.In dit geval zijn het achterzetramen. Worden de ramen aan de buitenzijde geplaatst dan wordt het vaak voorzetramen genoemd.

Achterzetramen worden vaak bij monumentale of historische panden gebruikt. Bij deze panden mag zo min mogelijk aan de buitenzijde worden aangepast. Als je dan toch wilt profiteren van een maximale isolatie plaats je de ramen aan de binnenzijde. 

Een ander verschil is dat voorzetramen aan de buitenzijde meestal met schroeven worden vastgezet. Deze schroeven zijn verzonken en bij aluminium voorzetramen zijn deze volledig in kleur waardoor ze bijna niet opvallen.
Bij houten voorzetramen zijn de schroeven ook verzonken en de schroefgaten kunnen hierbij opgevuld worden. Na het mooi opschuren kan het kozijn van het voorzetraam in dezelfde kleur worden afgelakt als de overige kozijnen. 

Achterzetramen kunnen ook scharnierend en/of met knevels worden geleverd. Hierdoor kun je de ramen losmaken om de ramen periodiek te zemen en het achterzetraam aan de binnenzijde schoon te maken. Hoewel de ramen geleverd worden met scharnieren is het niet de bedoeling om dit raam iedere dag open en dicht te maken, de scharnieren zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik. In dit geval is een achterzetraam gebruiksvriendelijker. 

Voorzetramen en achterzetramen voor duurzaamheid en isolatie

Terwijl dubbel glas, of isolatieglas, hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar, gaan voorzet-en achterzetramen aanzienlijk langer mee. Heel duurzaam en uiteindelijk de investering meer dan waard! 
Niet alleen in monumentale panden maar ook in reguliere gebouwen of openbare gebouwen zijn voorzetramen een uitkomst. De kozijnen hoeven niet aangepast te worden voor de plaatsing van dubbel glas, de originele kozijnen kunnen worden behouden. Hierdoor is het verhogen van de isolatiewaarde snel te realiseren. 

Door de verbeterde warmteisolatie en behoud van de originele kozijnen stijgt het wooncomfort en verdwijnt tocht en koude uit de ruimte. Daarnaast hebben deze ramen ook een geluidswerende werking, waardoor storende geluiden vanuit het verkeer en omgevingsgeluid tot een minimum worden beperkt. Door het toepassen van gelaagd glas hebben de voorzetramen ook een inbraakvertragende werking. 

Alle voordelen van voorzetramen of achterzetramen op een rijtje:

  • Duurzaam: Voorzetramen en achterzetramen overtreffen de levensduur van dubbel glas
  • Behouden het aanzicht: Zowel bij monumentale panden als andere panden
  • Kosten besparend:  Geen extra kosten voor het aanpassen van kozijnen en installatie van dubbel glas
  • Prima isolatie: Door de luchtbuffer (spouw) die wordt gecreëerd tussen bestaande ruit en voorzetraam ontstaat een hogere isolatiewaarde
  • Geluidsisolatie: Voorzetramen verminderen storende geluiden van buiten, zoals verkeer

Kortom, voorzetramen en achterzetramen bieden unieke voordelen die verder gaan dan traditioneel dubbel glas en zijn een slimme keuze voor als je op zoek bent naar duurzaamheid, isolatie en comfort. 

Heeft u liever nog wat aanvullende informatie of heeft u advies nodig? Stuur ons een email via info@glasopmaat.be of neem telefonisch contact met ons op, wij helpen u graag verder.

  • Ruim aanbod in glas en spiegels
  • zenit.featuresBar.textSlide1
  • Klantbeoordeling: 9,2
  • zenit.featuresBar.textSlide2
  • Scherpe prijzen
  • zenit.featuresBar.textSlide3
  • Uitstekende kwaliteit
  • zenit.featuresBar.textSlide4